🤝24 травня 2024 року генеральний директор ТОВ “Фірма Фавор” – Raisa Mykhailova відвідала круглий стіл на тему 👉 «Продажі продуктів харчування через Електронний каталог товарів та закупівель на e-tender «Prozorro Market»: Як розширити ринок збуту під час війни. Основні виклики та перспективи, які дає «Prozorro Market».
👀Ця тема викликала неабиякий резонанс, ще і тому що спікерами на круглому столі були держслужбовці першого ешелону, які відповідають за цей напрям і впроваджують систему закупівель через електронний каталог товарів, які мають стандартизовані характеристики.
Актуальність цієї теми підтверджена зверненням до Київської торгово-промислової палати представників бізнесу, які є постачальниками продуктів харчування на e-tender «Prozorro Market». Круглий стіл проходив під головуванням Президента Київської торгово-промислової палати Засульського Миколи Васильовича, в присутності Lyudmila Sizikova – Першого віцепрезидента Київської торгово-промислової палати, Євгена Якубовського – директора ДУ «Професійні закупівлі», Ткаченка Миколи Миколайовича – генерального директора ДП «Прозорро», Міркєєва Юрія Володимировича – заступника начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини – начальника відділу державного контролю Головного управління ДПСС в м. Києві, Степаняка Ореста – керівника команди реформи шкільного харчування та ще 49 учасників. З них начальники Управління освіти Державної адміністрації 15 районів м. Києва, директори 12 провідних підприємств-постачальників молочної харчової продукції на «Prozorro Market».
✅По питанню про «Реформування закупівельної системи: вплив Постанови КМУ “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 1178” № 131 від 09.02.2024 на процес закупівель продуктів харчування” дуже круто виступив Євген Якубовський – директор ДУ «Професійні закупівлі».
✅Питання про “Процедури закупівель через Prozorro Market: основні етапи та переваги для постачальників та замовників. Потенціал Prozorro Market для підтримки малих та середніх підприємств у сфері продуктів харчування. Розширення ринку збуту для постачальників через Prozorro Market” професійно , фахово і дуже переконливо розкрив Микола Ткаченко – генеральний директор ДП «Прозорро».
✅Спікер Миркеєв Юрій Володимирович – начальник відділу Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві зупинився на питанні щодо “Додержання санітарних норм постачальниками. Як має відбуватись перевірка та контроль дотримання санітарних норм”, з посиланням на норми права, довів присутнім про необхідність їх додержання.
✅У круглому столі в якості спікера брала участь завідувачка лабораторії гігієни харчування та безпечності харчової продукції ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М.Марзєєва Національної академії медичних наук України» д.мед.н., професор Марія Павлівна Гуліч, яка висловила свою думку щодо «Впливу нових правил закупівель на якість продуктів дитячого та шкільного харчування, що постачаються». Вона зупинилася на значенні харчування як одного з основних елементів росту, розвитку та збереження здоров’я дитини. Особливу увагу заслуговує питання харчування дітей шкільного віку. Марія Павлівна Гуліч наголосила, що викликає велике занепокоєння закупівля продуктів харчування для дітей через “Prozorro Market” на основі єдиного методу закупівлі – «запит ціни пропозицій постачальників». В основі такої закупівлі лежить винятково ціновий критерій при визначенні переможця, а переможцем відбору автоматично стає постачальник із найдешевшим товаром. Зниження ж ціни продукту, як правило, забезпечується заміною харчових інгредієнтів на менш якісні й дешевші та використанням харчових добавок. Це призводить до зниження якості й харчової цінності продуктів. Саме такі маніпуляції та виконують недобросовісні виробники. У системі ж закупівель на «Prozorro Market», на жаль, кваліфікація постачальників занадто спрощена. Також не передбачено документальне підтвердження якості та безпечності харчових продуктів. Такі зміни в закупівлях можуть призвести до закупівель низькоякісних продуктів харчування, без підтвердження їх відповідності вимогам технічного регламенту, але з низькою демпінговою ціною. У таких обставинах заклади освіти змушені купувати продукти для шкільного харчування, зокрема молочну продукцію, за принципом найнижчої ціни, за відсутністю підтвердження якості та отримувати товар низької якості (чи невідомого походження). Як наслідок – пряма загроза життю і здоров’ю дітей.
Марія Павлівна Гуліч запропонувала: при закупівлях на e-tender та «Prozorro Market» харчових продуктів дітей розробити механізм використання не цінових факторів, а, перш за все, враховувати всі критерії оцінки виробника, передбачені законом «Про публічні закупівлі», а також додавати в профілі продукції інформацію про якість товарів та вимагати відповідні документи під час додавання товару до е-каталогу (декларацій про відповідність Технічному регламенту, якісні посвідчення/декларації про якість, протоколи випробовування продукції, сертифікати ISO). Або повернутися до закупівлі продуктів дитячого та шкільного харчування в системі «Prozorrо».
❗За підсумком робити роботи круглого столу ВИРІШИЛИ – отримати всі пропозиції від учасників круглого столу , які проводять продажі/закупівлі товарів через e-tender та направити їх на розгляд до Державних Установ, які є Адміністраторами e-tender “Prozorro Market”, а також, скористатись пропозицією пана Миколи Ткаченко і прийняти участь в організації вебінарів і семінарів для Постачальників і Замовників цих закупівель.🇺🇦